Ta dina matupplevelser till nästa nivå

En matupplevelse. De kommer i olika former och storlekar inom en mängd olika kategorier. Mat har ett stort kulturellt värde och det är något som förenar människor – inom alla typer av grupper och kulturer.

Är du en av dem som älskar mat och som anser dig vara lite av en olärd gastronom, eller tillhör du dem som i första hand ser mat som en nödvändighet? Kanske är du varken eller. Oavsett vilket så finns det många olika matupplevelser – något som passar alla helt enkelt. 

Middagsbjudningar 

Enbart fantasin (och till viss del logistik) sätter gränserna för hur du kan arbeta med en middagsbjudning. Kanske är det dags att byta ut ditt vanliga favoritrecept mot något helt nytt för att utmana dina kunskaper i köket? Inget illa om de säkra korten, men ibland är det berikande att testa något nytt och skruva upp svårighetsgraden en nivå.

Typen av middagsbjudning påverkar säkert hur mycket energi du väljer att lägga på det. Men vi ska komma ihåg att en trerätters eller en sju-rätters smakmeny inte enbart är tillägnade större händelser såsom nyår, bröllop och liknande. Här kommer några tips till dig som planerar en middagsbjudning: 

  • Tema: skapa en röd tråd genom att välja ett tema – det kan vara allt ifrån ett land till en typ av råvara. Koordinera dukning, dryck och musik för att underbygga temat och atmosfären.
  • Involvera gästerna: vi allt för inrutade med att allt ska vara färdiglagat och klart till servering när gästerna anländer. Faktum är att middagsbjudningen blir till en rolig aktivitet och gemenskapen får en boost om ni hjälps åt.
  • Halv åtta hos mig-konceptet: bjud in vänner eller familj och gör er egen version av det populära TV-programmet där ni turas om att bjuda in till en läcker trerätters. Öka spänningen genom att utdela poäng, eller njut bara av god mat och varandras sällskap. 

Restaurangbesök 

Alla är vi olika när det kommer till hur ofta vi går på restaurang. För några är det ett fast inslag, medan för andra är det tillägnat lite mer speciella händelser. Restauranger finns det gott om och därmed finns det garanterat något som faller dig i smaken.

Det finns en rad faktorer, förutom själva maten, som bidrar till upplevelsen. Några exempel är placeringen, priset, vinlistan, atmosfären – listan kan göras lång. Vi kanske även går efter rekommendationer från bekanta eller stället med många stjärnor på ratingsidor. Precis som middagsbjudningen kan ett restaurangbesök tas till nästa nivå:

  • Prova något helt nytt: boka bord på ett ställe du normalt inte hade valt, låt ditt middagssällskap välja eller gå bara in på en restaurang på måfå utan att kolla menyn eller omdömen innan.
  • Gå på restaurang ensam: det kan vara helt gränsöverskridande men det ger en helt annan upplevelse och mer fokus på själva maten.
  • Avsmakningsmeny: en avsmakningsmeny ger möjligheten att prova lite av varje. Dessa menyer är välkomponerade och du kan ofta välja olika antal rätter. 

Matresa 

Mat har som sagt ett stort kulturellt och historiskt värde och ger oss ett smakprov på omvärlden. För många av oss utgör matupplevelserna en betydande del av helhetsupplevelsen på en resa. Önskar du att resa med maten i fokus kan en matresa vara ett trevligt alternativ.

Du kan självklart planera och boka resan på egen hand med det finns också resebolag som erbjuder skräddarsydda matresor med varierande reslängd till ett flertal länder. En matresa kan vara den optimala kulinariska upplevelsen, om resan så går till ett annat län i Sverige, Vietnam eller Italien. Förutom en kulinarisk upplevelse kan du både turista och få kvalitetstid med nära och kära. Det kan även vara en perfekt present till någon du tycker om. 

Priset för en matresa varierar beroende på vart du reser, när du reser och hur du reser. Det är därför något du som regel behöver spara ihop till. Om du befinner dig i en situation med oförutsägbara, extra utgifter kan du överväga online finansiering. Hos Moneezy kan du se dina lånemöjligheter baserat på önskat lånebelopp och löptid – helt kostnadsfritt! Men kom ihåg att låna ansvarsfullt så att du har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid.