Den kompletta guiden för att tillaga en perfekt hamburgare

Visst kan det tyckas vara så att det är en förhållandevis enkel process att tillaga en hamburgare – och så är det naturligtvis i de flesta fallen. Men om du däremot vill säkerställa att du tillagar en riktigt god hamburgare och att den blir så där fantastisk som du vill ha den så finns det några saker du bör tänka på.

I den här guiden går några av de viktigaste tipsen om hur du får dina hamburgare att smaka som bäst. Men innan vi sätter igång vill vi först bara säga det att detta såklart bara är våra högst personliga tips. Det finns inte ett enda sätt att tillaga en hamburgare så experimentera gärna och hitta det som fungerar bäst för dig. Tipsen vi delar med oss av idag är sådana som vi själva brukar använda oss av för att få till en riktigt smarrig hamburgare.

Nu sätter vi igång!

1. Bra kött är A och O

Om du vill att din hamburgare ska vara saftig och god måste du börja med att se till att använda kött av bra kvalitet. Vi rekommenderar att du köper köttfärs som är 80 % kött och 20 % fett. Denna mix av kött och fett kommer se till att hamburgaren blir saftig och smakrik. Högrevsfärs som finns att köpa i matbutiker funkar perfekt för hamburgare.

Du kan dock också mala ditt egna kött om du vill vara extra säker på kvaliteten. För att göra detta behöver du såklart en köttkvarn. Om du inte redan har en sådan så finns det mycket info kring detta på nätet. Expert Lars Gustavsson på köttkvarnsguiden.se kan exempelvis hjälpa dig med att hitta rätt köttkvarn för din budget och behov.

2. Krydda köttet

När du har ditt kött är det dags att krydda det. Detta är ett mycket viktigt steg eftersom det är kryddningen som ger hamburgaren dess smak. Vi ser allt för många människor som kryddar sina burgare med alla möjliga olika kryddor och det är helt fel strategi enligt oss.

Den enda krydda som en hamburgare behöver är salt och peppar, allt annat kommer bara att överrösta smaken av köttet. Krydda köttet rikligt med salt och peppar – det räcker helt enkelt!

3. Stek på hög värme

Ett annat vanligt misstag som folk gör när de lagar hamburgare är att de steker dem på för låg värme. Detta gör att hamburgaren torkar ut och förlorar sin saft vilket är något som gör den mindre smakrik och saftig.

För att få en perfekt burgare måste du steka den på hög värme. Detta gör att burgarens utsida blir får en bra stekyta och att alla smakerna i burgaren stannar kvar. Se även till att använda en matolja av god kvalitet, till exempel olivolja, så att hamburgaren inte fastnar i pannan.

4. Servera med läckra tillbehör

När det väl är dags att lägga till dina favorittoppings! En hamburgare är inte komplett utan minst lite ost och tomat, men experimentera gärna och lägg till vad du vill.

Andra populära tillbehör är bacon, sallad, lök och ketchup & senap såklart. Det bästa sättet att hitta de tillbehör som du gillar är naturligtvis att experimentera. Prova olika saker och se vad du tycker bäst om.

5. Lär dig av dina misstag

Om din första hamburgare inte är perfekt behöver du inte oroa dig. Man lär sig alltid av sina misstag. Försök igen nästa gång och se vad du kan göra annorlunda. Med lite övning kommer du att kunna laga den perfekta hamburgare på nolltid!

Vi kan även passa på och slå ett slag för att informativa och lärorika Youtube-klipp kring hur man lagar hamburgare på bästa möjliga sätt. Man kan lära sig en hel del av dessa videoklipp, och det bästa av allt är att dessa videos är helt gratis att ta del av.