Är en airfryer bättre än en vanlig ugn?

När det kommer till matlagning har vi idag fler verktyg och apparater till vårt förfogande än någonsin tidigare. En av de senaste innovationerna som har skapat mycket uppmärksamhet är airfryern, en apparat som utlovar att ge maten den knapriga textur vi älskar, men med mycket mindre fett och olja än traditionell fritering.

Men hur står sig denna nya uppfinning mot en av kökets mest grundläggande verktyg – den vanliga ugnen? I denna artikel kommer vi att jämföra de två apparaterna, deras fördelar, nackdelar, och om en airfryer verkligen är bättre än en vanlig ugn.

Hur står sig en airfryer mot en vanlig ugn?

Det kan vara en aning knepigt att jämföra en airfryer med en vanlig ugn då de båda fyller olika men kompletterande roller i köket.

Airfryern, med sitt löfte om att ge friterad mat utan allt fett, har blivit allt mer populär. Den fungerar genom att cirkulera het luft runt maten, vilket skapar en krispig yta utan behov av mycket olja. Den är vanligtvis snabbare än en traditionell ugn vid tillagning av mindre mängder mat och tenderar att vara mer energieffektiv. Airfryern är perfekt för att tillaga pommes frites, kycklingvingar och andra mindre portioner.

En vanlig ugn är mästare på långsam och jämn tillagning, vilket gör den idealisk för att tillaga större rätter som hela kycklingar och stora bakverk. Den ger mer utrymme för att laga stora mängder mat på en gång och kan hantera en större variation av tillagningsmetoder, inklusive bakning, rostning, grillning och varmluft.

När det kommer till matlagningstid och bekvämlighet kan airfryern ha en fördel. Men om vi tittar på flexibiliteten och kapaciteten att laga en mängd olika rätter vinner ugnen i de flesta situationer. Så, båda apparaterna har sina unika fördelar och kan komplettera varandra i köket. Självklart finns det andra faktorer som spelar in här också, inklusive den specifika maten du vill tillaga och utrymmet i ditt kök.

Jämförelse av priset

Priset är en viktig faktor att ta hänsyn till när man jämför en airfryer med en vanlig ugn.

Generellt sett är inköpspriset av airfryers lägre än vanliga ugnar. Priserna varierar beroende på märke, storlek och funktioner. Men i regel kommer en airfryer endast kosta runt 700 – 2 000 kr. Vanliga ugnar kan å andra sidan ha en betydligt bredare prisspann, från hundratals till tusentals kronor, beroende på storlek, märke och funktioner. Du kan hitta airfryer som vunnit bäst i test hos olika aktörer, som t.ex Råd & Rön och bast24.se, och vi rekommenderar att du kollar runt lite innan du bestämmer dig.

En annan aspekt att ta hänsyn till är att airfryers inte brukar kräva lika mycket tid och energi för att värmas som det krävs för en ugn att göra detsamma. Det kan göra att en airfryer blir mer kostnadseffektiv när du tillagar mindre mängder mat eller snabbare rätter.