Allt man behöver veta om airfryers

Airfryers är den senaste trenden inom matlagning och det är inte svårt att se varför. Dessa innovativa apparater erbjuder en snabb och enkel metod för att fritera mat utan att behöva använda mycket olja. Istället använder de sig av luftteknologi för att skapa den krispiga ytan och den mjuka insidan som vi älskar hos friterad mat. Det finns redan en hel del olika bra och goda recept som man kan använda när man lagar mat med airfryers, t.ex. detta recept för falafel.

Den här typen av fryer är inte bara bra för att göra friterad mat, de kan också användas för att tillaga allt från kött till bakverk. I denna artikel tänkte vi gå igenom allt man behöver veta om airfryers – allt från hur de fungerar till hur man använder dem och till och med några tips och recept för att få ut det mesta av din airfryer.

Vad är en airfryer och hur fungerar den?

En airfryer är som sagt en elektrisk matlagningsapparat som använder sig av luftteknologi för att skapa den krispiga ytan och den mjuka insidan som vi älskar hos friterad mat – utan att behöva använda mycket olja.

Apparaten består av en stor behållare där maten placeras, och en fläkt som cirkulerar varmluft runt maten. På så sätt kan maten få den krispiga ytan som vanligtvis uppnås genom att fritera i olja, men med betydligt mindre mängd olja eller ingen alls.

De kan användas för att tillaga ett brett utbud av maträtter, inklusive friterad mat som pommes frites och kycklingvingar, grillat kött och fisk, men även bakverk som chokladkakor och muffins. Airfryers är utrustade med en termostat som gör att man kan ställa in önskad temperatur och tid för tillagningen.

Hur vet man vilken airfryer som är bäst?

När det gäller att hitta den bästa airfryer för dina behov finns det några saker du bör tänka på. Tänk först och främst på hur mycket mat du planerar att tillaga på en gång och vilka typer av mat du ska tillaga i den. Om du bara planerar att tillaga mindre mängder åt gången eller om du om du inte planerar att tillaga mycket friterad mat behöver du kanske inte en stor eller kraftfull airfryer.

Du vill också ta hänsyn till de funktioner som olika modeller erbjuder. Vissa airfryers levereras med ytterligare tillbehör som grillpannor och bakplattor samt förinställda tillagningsinställningar för vissa typer av mat. Vi rekommenderar starkt att du tar del av Airfryer-guidens omfattande test av bäst airfryers om du funderar på vilken airfryer som du ska köpa.

Hur använder man en airfryer?

Att använda en airfryer är relativt enkelt. Men vi rekommenderar dig oavsett att läsa igenom bruksanvisningen för din specifika modell för att få en bättre förståelse för hur den fungerar och vad som ingår.

Några allmänna tips om hur du använder en airfryer:

1. Fyll behållaren med maten. Vissa modeller kräver att man lägger maten på ett galler eller i en matkorg, medan andra modeller har en behållare där man kan lägga maten direkt. Var försiktig så att maten inte ligger för tätt, för att luften ska kunna cirkulera runt maten ordentligt.

2. Ställ in temperaturen och tiden för tillagningen. Det är viktigt att använda rätt temperatur och tid för den mat du ska tillaga. Kolla bruksanvisningen för rekommenderade inställningar eller sök på nätet för tips på vad som är lämpligt för den mat du ska tillaga.

3. Sätt på airfryern. Placera behållaren med maten i airfryern och sätt på den. Luftcirkulationen börjar omedelbart och maten börjar att tillagas.

4. Vänd maten vid halva tillagningstiden. För att få ett jämnt resultat är det viktigt att vända maten vid halva tillagningstiden. Detta gör att maten blir jämnt tillagad på båda sidor.

5. Ta ut maten när den är klar. När tillagningstiden är ute ljuder en signal. Ta då ut maten och servera den.