Fördelar och nackdelar med olika drivmedel

Från och med januari 2020 har fordonsskatten ökat en hel del för en rad olika bilar. De är såldes hetare än någonsin att diskutera och fundera kring vilket drivmedel som är bäst. I dagsläget är bensin- och dieselbilar fortfarande de absolut populäraste och vanligaste valen för människor här i Sverige.

Men vilket drivmedel är egentligen det bästa? Det är just detta som vi ska gå igenom i den här artikeln, även om det inte är helt enkelt att svara på det. Vi kommer ta en titt på de olika fördelarna och nackdelar som finns med förbränningsbilar och elbilar.

Laddbara bilar

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att folk köper eldrivna bilar jämfört med bilar som drivs på bensin eller diesel. En studie visar t.ex. att försäljningen av laddbara bilar ökade med hela 39% i Sverige 2019 och många tror att denna trend bara kommer att öka framöver.

När det kommer till elbilar finns det många fördelar och de främsta är: 1) de kräver mindre underhåll då dessa typer av bilar har färre rörliga delar än bilar med förbränningsmotorer. Detta gör att servicen kan bli både billigare och enklare. 2) De är väldigt billiga i drift eftersom kostnaden per mil är ca 1-2 kr vilket inte är ens i närheten av vad traditionella bilar kostar per mil. 3) De är väldigt miljövänliga och enligt många är detta den absolut största fördelen med dem.

Det finns dock ett par nackdelar som man också bör känna till. Några av dem är att 1) elbilarnas räckvidd har historiskt sett varit ganska begränsad. På senare år har detta ökat en aning, men det finns fortfarande en begränsning som är viktig att känna till. 2) Det går inte att att ladda batteriet lika snabbt som det går att tanka en förbränningsbil. Detta kan vara ett problem om man har bråttom och behöver kommer iväg snabbt. 3) Elbilar är fortfarande relativt dyra jämfört med andra typer av bilar, men detta kommer förmodligen att förändras framöver.

Förbränningsbilar

När vi pratar om förbränningsbilar är detta ett samlingsnamn för bilar som går på bränslen som t.ex. etanol, diesel eller bensin. Den här typen av bilar är de absolut vanligaste över hela världen och så kommer det troligtvis även att se ut ett bra tag framöver.

Beroende på vilken typ av bränsle förbränningsbilen går på finns det olika för- och nackdelar. Det finns dock en del fördelar och nackdelar som gäller alla förbränningsbilar oavsett vilket drivmedel de går på. Generellt sett är det mycket billigare att köpa en förbränningsbil jämfört med en elbil, plus att det går mycket snabbare att tanka de förstnämnda.

Nackdelarna med förbränningsbilar är t.ex. att de vanligtvis har mycket högre skatt än eldrivna bilar. De är såklart även sämre för miljön, och det gäller särskilt för dieselbilar. Förbränningsbilar är dessutom mycket dyrare i drift då de kan ha kostsamma reparationer och eftersom kostnaden för drivmedel tenderar att stiga över tid.

Slutsats

Vad kan vi egentligen dra för slutsater efter allt som vi gått igenom då? Jo, enligt oss är elbilar det absolut bästa valet om man har möjlighet att köpa en sådan bil. Det som dock gör det svårt för alla människor att äga dem är att elbilar än så länge är relativt dyra att köpa.

Men så fort de börjar sjunka i pris och på så sätt blir mer tillgängliga för alla oavsett inkomst så rekommenderar vi verkligen att alla överväger att skaffa sig en elbil. Det är bättre för miljön och kan på sikt även vara bättre för din plånbok.